Gem de caise cu samburi

de susu in Dulceata / Gem, 17 Sep 2012 | 10273 vizualizari

 

In nicio vara nu ezit sa prepar gem de caise, care-si merita din plin locul in camara mea, fiind folosit atat la prepararea deserturilor cat si servit pe un colt de paine proaspata.

 

INGREDIENTE

  • 1.400 kg caise
  • 375 gr zahar
  • Samburi de caise cat doriti eu am pus de la vreo 4 kg caise
  • 1 lamaie
  • Vanilie
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Gem de caise cu samburi:

Caisele se desfac in jumatati si se acopera cu zahar pana a doua zi cand se pun pe foc mic vreo 2 ore, eu il pun pe o table nu direct pe flacara.

Se amesteca mereu in gemul de caise sa nu se prinda si spre sfarsit se adauga zeama de lamaie, vanilia si samburii preparati in felul urmator:

-se pune apa clocotita si se arunca samburii in oala sa fiarba pentru un minut apoi se strecoara si se trec sub jet de apa rece si se curata de coaja, asta daca sunt amari dupa ce-I gustam. Toti samburii de la caise nu se arunca, se pun la uscat pe farfurie de la cateva zile la o saptamana dupa care se sparg si se mananaca sau se pun la gem. Se gusta samburii pentru a vedea daca e amar si daca doriti indepartati pielita aceea maro. Samburii se bat usor de cateva ori cu ciocanul de snitele pentru ca e mai mare pana se crapa usor si miezul se scoate intreg (daca samburii sunt mai mari raman intregi daca sunt mai mici nu prea). Eu am spart samburii cu ajutorul unei pietre de ascutit cutitele asezata pe o placa de parchet asezata pe un prosop.

Se pune gemul  de caise in borcane sterilizate si fierbinti , se dau la cuptor 15 min dupa care se capacesc si se mai dau 30 de minute la cuptor Lasam borcanele cu gem de caise in paturi, pana a doua zi.

Mie nu prea mi-au placut samburii asa, mi s-au parut cam cruzi ca si textura, cred ca mai bine ar fi sa-I dau putin la cuptor ca pe nuci sa prinda un gust mai bun si sa fie mai crocanti.

TIPS-URI

1

daca preparati gem de caise dupa aceasta reteta garantez ca va rezista peste iarna chiar si fara conservant

Daca ti-a placut reteta noastra "Gem de caise cu samburi" nu uita sa-i faci un review.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

laura_n

3385 puncte

Rocsi

2610 puncte

Constelatialeu

2522 puncte

Catalina L

1978 puncte

oanapl

1227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Gem de caise